vrijdag, oktober 08, 2010

'Hongarije verbergt concentratie giftige stoffen in slib'

BOEDAPEST - Het gifslib in Hongarije bevat gevaarlijk hoge concentraties arseen en kwik. Dat blijkt uit de analyses van milieuorganisatie Greenpeace. De concentratie arseen is bij benadering tweemaal zo hoog als normaal.
Greenpeace verwijt de Hongaarse regering vrijdag dat zij de hoeveelheid giftige stoffen verborgen houdt.
Greenpeace nam de monsters dinsdag, een dag na de dambreuk van een reservoir bij een aluminiumfabriek in Kolontar. De milieuorganisatie liet de monsters analyseren door het Umweltbundesambt in Wenen en het Balint-laboratorium in Budapest.
In het water van een kanaaltje bij Kolontar werd door het Hongaarse laboratorium een hoeveelheid arseen gemeten die 25 keer hoger is dan voor drinkwater de toegestane waarde. Totaal is volgens Greenpeace 50 ton arseen weggestroomd.
Arseen is giftig voor dieren en planten en kan bij mensen het zenuwstelsel beschadigen.
(Bron)

'Geen gevaar voor milieuramp in Hongarije'

BOEDAPEST - Het giftige rode slib dat begin deze week bij een Hongaarse aluminiumfabriek wegstroomde, zal geen biologische of milieuramp veroorzaken.
Dat heeft de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sandor Pinter, vrijdag gezegd, Hij voegde eraan toe dat er nog geen schade aan het drinkwater is vastgesteld.
Eerder had een woordvoerder van een instantie die betrokken is bij de aanpak van het slib, gezegd dat de giftige modder geen schade in de rivier de Donau veroorzaakt.
De zuurgraad van het water rond de plek waar de modder donderdag in de op een na langste river van Europa stroomde, is toegenomen van 9 pH naar 8 à 8,2 pH. Dat is net iets boven normaal. ''Deze cijfers geven ons hoop en we hebben tot dusver geen schade in de Donau vastgesteld'', aldus de zegsman.
Een 81-jarige man bezweek vrijdag in een ziekenhuis in de West-Hongaarse stad Veszprém aan zijn verwondingen als gevolg van de dambreuk. Hij is het vijfde dodelijke slachtoffer. Dat meldde het Hongaarse persbureau MTI. Drie mensen worden nog vermist.
Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag, toen de dam rond een slibreservoir van de fabriek brak. Zeker 120 mensen raakten gewond.
De Hongaarse aluminiumonderneming MAL, eigenaar van de aluminiumfabriek, zegt dat zij het ongeluk niet kon voorkomen en dat haar geen nalatigheid kan worden verweten.
In een communiqué dat het bedrijf vrijdag op zijn website publiceerde, staat dat ''het tot dit moment niet mogelijk is nader aan te geven wat de oorzaken van de ramp waren''.
MAL wijst erop dat de rode modder volgens de maatstaven van de Europese Unie niet een ''gevaarlijk restproduct'' van de productie van aluminium is.
De eigenaren van het bedrijf hebben gedupeerden een schadevergoeding van 360 euro per getroffen huishouden toegezegd.
(Bron)

Niemand kan het helpen en eigenlijk is het helemaal niet gevaarlijk. Uiteraard.

Geen opmerkingen: