vrijdag, oktober 08, 2010

'Mummy-tatoeages wijzen op medisch ritueel'

AMSTERDAM – Cirkelvormige tatoeages op een mummy uit Peru zijn mogelijk overblijfselen van een heilzaam ritueel. Dat beweren wetenschappers uit Oostenrijk.
Het cirkelpatroon in de nek van een 1000 jaar oude vrouw bevatten verbrande resten van planten. Andere tatoeages op het lichaam van de mummy in de vorm van vogels, apen en reptielen zijn waarschijnlijk echter gemaakt met behulp van as of hete steenkoolresten.
Het verschil tussen de twee soorten tatoeages wijst er volgens wetenschappers van de Universiteit van Graz op dat de cirkels op het lichaam van de vrouw zijn getekend tijdens een heilzaam of medisch ritueel.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science. “Als je bij tatoeages twee verschillende materialen gebruikt, dan hebben ze waarschijnlijk ook twee verschillende functies”, verklaart hoofdonderzoekster Maria Anna Pabst in het Britse tijdschrift New Scientist.
De wetenschappers vinden de getatoeëerde cirkels extra interessant, omdat de tekeningen zijn aangebracht op een plek in de nek die in de Chinese acupunctuur bekend staat als een belangrijk drukpunt.
De locatie op het lichaam suggereert volgens Pabst dat de tatoeage werd aangebracht om nekpijn te verlichten bij de gemummificeerde vrouw.
De 1000 jaar oude mummy uit Peru werd al in het begin van de jaren negentig gevonden in de woestijn in het zuiden van Peru. De tekeningen op het lichaam zijn niet de enige aanwijzingen voor ‘medische’ tatoeages in de oudheid. Ook op het lijf van de beroemde Oostenrijke mummy Ötzi zijn tatoeages aangetroffen die mogelijk een heilzaam doel hadden.
(Bron)

Geen opmerkingen: