zaterdag, oktober 09, 2010

Identiteitskaart is voortaan gratis

AMSTERDAM – De aanschaf van een identiteitskaart is voortaan gratis. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag besloten dat gemeentes voortaan geen kosten meer in rekening mogen brengen voor de aanschaf van de kaart.
Volgens de rechtbank staat bij de aankoop van een identiteitskaart het overheidsbelang voorop. In dat geval mogen geen kosten meer worden gerekend, aldus hof.
Voordat de identiteitskaart daadwerkelijk gratis is, zal naar verwachting eerst de Hoge Raad zich nog uit moeten spreken over de beslissing van het hof.
Volgens de rechtbank wordt de kaart niet langer voor privédoeleinden gebruikt en wordt de kaart enkel aangeschaft om zich te kunnen identificeren.
“Zo is iemand verplicht zich te identificeren als hij gaat werken of een uitkering aanvraagt. Ook als je een bankrekening wil openen of wil gaan stemmen is een identiteitskaart verplicht”, aldus de rechter in de uitspraak.
De uitspraak gaat in tegen de prijzen die staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van het ministerie van Binnenlandse Zaken medio september nog vaststelde.
Een identiteitskaart kost dit jaar nog 42,85 euro, en zou in 2011 maximaal 43,89 euro mogen gaan kosten.
De uitspraak geldt niet voor de aanschaf van paspoorten. Het gerechtshof kan daar niet over beslissen, omdat deze vraag nog niet aan het hof is voorgelegd.
Wel is een uitspraak gedaan over de aanschaf van rijbewijzen. Hier mag volgens de rechtbank wel kosten voor worden gerekend, omdat het hebben van een rijbewijs een privébelang is.
(Bron)

Geen opmerkingen: