dinsdag, oktober 05, 2010

Malafide uitzendbureaus hardnekkig probleem

BARENDRECHT - Het aantal malafide uitzendbureaus is de afgelopen paar jaar ondanks verscherpte controles niet afgenomen. Een betere samenwerking tussen de instanties die de malafide bureaus bestrijden, kan een antwoord bieden.
Dat is een van de conclusies uit onderzoek dat de Stichting naleving cao voor uitzendkrachten (SNCU) heeft laten uitvoeren.
Tal van instanties houden zich met malafide praktijken in de uitzendbranche bezig. De SNCU, of cao-politie , kijkt of bureaus de cao naleven.
Maar ook de Arbeidsinspectie, de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de Belastingdienst houden zich er ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid mee bezig.
Uitzendkrachten maar ook de bonafide uitzendsector zijn de dupe van de bureaus die het niet zo nauw nemen met de regels. De controles zijn verscherpt, maar het aantal malafide bureaus ligt nog altijd tussen vijf- en zevenduizend, zegt directeur Peter Loef van de SNCU.
Toch is er volgens hem op veel fronten vooruitgang geboekt. Het aantal opgelegde boetes en schadevergoedingen lopen op.
''Dit jaar is voor 6 miljoen euro aan nabetalingen opgelegd en voor 3 miljoen euro aan schadevergoedingen.'' Ook zijn er voor 44 miljoen euro aan malafide bedrijven uit de markt gehaald.
Loef vindt het op zich een bemoedigend teken dat het aantal malafide bureaus in deze economisch moeilijke tijden niet is toegenomen. Meer regels is niet het antwoord op de problemen, zo blijkt uit het rapport. Met een hechtere samenwerking tussen de instanties die de regels moeten handhaven kan veel winst worden geboekt.
(Bron)

Geen opmerkingen: