'Nog steeds ernstige vormen kinderarbeid in cacaosector'
AMSTERDAM – Kinderarbeid in de cacaoproductie in Ghana en Ivoorkust is ondanks internatonale afspraken de afgelopen jaren niet teruggedrongen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. FNV Bondgenoten roept dinsdag Nederlandse bedrijven op tot actie.
Uit onderzoek (pdf) van de Amerikaanse Tulane universiteit blijkt deze week dat ernstige vormen van kinderarbeid, kinderhandel en dwangarbeid in de chocoladesector onverminderd plaatsvinden.
In 2001 werd in de sector een vrijblijvend akkoord gesloten om ervoor te zorgen dat kinderarbeid in Ivoorkust en Ghana in 2005 verleden tijd zou zijn.
Tulane werd aangesteld om de ontwikkelingen in kaart te brengen. De universiteit concludeerde er nog steeds kinderen uit Burkina Faso en Mali worden verkocht om te werken op cacaoboerderijen in –met name- Ivoorkust. Alle ondervraagde kinderen, gemiddeld dertien jaar oud, werden tot arbeid gedwongen.
FNV Bondgenoten maakt deel uit van een verbond van Europese vakbonden dat wil dat chocoladebedrijven meer geld steken in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en beter met elkaar gaan samenwerken.
“Het is hoog tijd dat de beloftes van negen jaar geleden worden waargemaakt”, zegt FNV-bestuurder Julie Schouten tegen NU.nl.
Schouten roept met name ook Nederlandse bedrijven op tot actie. “De industrie richt zich nu nog met name op het trainen van boeren om de productie te verbeteren. We willen nu echt dat met sociale initiatieven wordt gecombineerd zodat de kinderarbeid wordt aangepakt”, aldus Schouten.
De universiteit stelt dat nog geen drie procent van de initiatieven die sinds 2001 zijn genomen de boerenbedrijven in Ivoorkust heeft bereikt, voor Ghana is dat veertien procent. In Nigeria en Kameroen zou de situatie minstens zo erg zijn.
(Bron)
Koop dus alleen chocolade die deugt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten