zaterdag, oktober 09, 2010

'Plant biedt vliegen seks met nepvrouwtjes'

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Zuid Afrika een plant ontdekt die mannelijke vliegen lokt door de insecten een seksuele ervaring met 'nepvrouwtjes' te bieden.
Op de bladeren van de in Zuid Afrika veel voorkomende plant Gorteria Diffusa zitten donkere plekken, waar vaak vliegen van de soort Megapalpus capensis op af komen.
De dieren zien de zwarte stippen aan voor vrouwelijke soortgenoten en proberen daarom te copuleren met de plant. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Kwazulu-Natal en de Universiteit van Stellenbosch. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Naturalist.
Als vliegen een poging doen om te paren met de zwarte vlekken, worden ze door de plant besprenkeld met pollen. Op die manier zorgt de Megapalpus capensis volgens hoofdonderzoeker Steven Johnson voor een goede bestuiving.
Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat de vliegen meer pollen op hun lijf krijgen als ze proberen te copuleren met de stippen. De insecten verspreiden de pollen van de plant daardoor ook beter.
Het gebeurt vaker dat planten insecten op een seksuele manier proberen te verleiden. Zo is ook van sommige soorten orchideeën bekend dat ze mannetjesbijen lokken door bladeren in de vorm van vrouwelijke bijen te ontwikkelen.
(Bron)

Geen opmerkingen: