maandag, januari 10, 2011

Dode vogels door vervuiling Noordzeekanaal

AMSTERDAM - De Dierenambulance Amsterdam heeft de afgelopen dagen al zeker honderd dode, met olie besmeurde vogels uit het water gevist van het Noordzeekanaal waar vorige week twee schepen in aanvaring kwamen.
Dat heeft een woordvoerder van de dierenambulance maandag gezegd.
Het gaat vooral om meerkoeten, eenden, meeuwen en zwanen. Hij zei te verwachten dat de komende dagen nog meer dode dieren worden gevonden omdat de dieren ernstig verzwakt raken.
''We zien soms hele groepen die besmeurd zijn, maar ze zijn lastig te pakken. Als ze verzwakt zijn, gaan ze naar de kant, maar dan is het vaak al te laat omdat hun conditie steeds slechter wordt'', aldus de zegsman.
De dierenambulance is niet echt toegerust op dit soort rampen. ''Voor dit soort calamiteiten hebben we niet echt een rampenplan. We gaan nu nadenken of we een soort mobiele eenheid kunnen opzetten.''
Vorige week kwam een binnenvaarttanker gevuld met stookolie in aanvaring met een ander schip in de Mercuriushaven. De lekkende tanker werd naar het Cornelis Douweskanaal-West gesleept, waarna dit havenbekken werd afgesloten met oliewerende schermen. Door het draaien van de wind was de olie het Noordzeekanaal opgedreven. Het opruimen duurt volgens Rijkswaterstaat nog enkele weken.
(Bron)

Meer olie gelekt in Noordzeekanaal dan gedacht

AMSTERDAM - Een binnenvaarttanker op het Noordzeekanaal heeft vorige week, na een aanvaring, meer stookolie gelekt dan tot nu toe werd aangenomen.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldde maandag dat het gaat om 250.000 liter terwijl eerder aan 100.000 liter werd gedacht.
Het gat in de tanker waaruit de olie stroomde bleek groter dan gedacht, aldus de woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: