donderdag, januari 13, 2011

Russische ambtenaren moeten talen leren

MOSKOU - Ten minste een op de vijf ambtenaren in Rusland moet in 2020 naast Russisch ook vloeiend Engels of een andere taal spreken.
Dat heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling bekendgemaakt, meldden Russische media donderdag. In de top van de regering spreken de meesten wel Engels, al zijn er ook ministers die deze taal nauwelijks machtig zijn.
Vele tientallen federale ambtenaren volgen ieder semester een taalcursus aan de presidentiële academie voor ambtenaren.
De meesten zijn echter niet gemotiveerd of hebben geen tijd, aldus het hoofd van de academie, Aleksandr Dolgenko in The Moscow Times. Verder zou een aantal ambtenaren sowieso al moeite hebben met communiceren, ook in het Russisch.
Rusland is bezig met een reorganisatie van het staatsapparaat. In 2013 moeten er nog 700.000 federale ambtenaren in dienst zijn van wie er dan zeker 140.000 meer dan één taal zouden moeten spreken.
In de toenmalige Sovjet-Unie kregen ambtenaren 10 procent meer salaris als ze Engels, Frans of Duits spraken en 15 procent voor een Aziatische taal als Japans. Volgens Sergej Filatov, die onder president Boris Jeltsin in de jaren negentig hoofd van de presidentiële staf was, hebben hij en zijn ondergeschikten ''veel geleden'' omdat ze zich ondanks de hulp van tolken niet goed konden uitdrukken.
Premier Vladimir Poetin spreekt vloeiend Engels en Duits. President Dmitri Medvedev spreekt redelijk goed Engels.
(Bron)

Geen opmerkingen: