zaterdag, januari 15, 2011

Ongeneeslijk ziek kind (8) wordt Nederland uitgezet

AMSTERDAM - Een kind van acht jaar dat ongeneeslijk ziek is, wordt mogelijk samen met zijn moeder teruggestuurd naar Sri Lanka. Zeven jaar geleden is Abiram het land ontvlucht nadat zijn vader was vermoord en hij en zijn moeder gevaar liepen.
Maar hun asielaanvraag is afgewezen, omdat het land nu veilig is.
Abiram heeft een agressieve hersentumor en het is de vraag of hij het hoger beroep over de beslissing in februari gaat halen.
"Dit is zo uitzonderlijk", zegt directeur Inge Bulters van basisschool Het Palet zaterdag in het AD.
Bulters zegt dat Abiram "het allerliefste in Nederland blijft met zijn moeder. Hij weet nog niet van de afwijzing, maar hij ziet zijn moeder en vraagt waarom ze gehuild heeft."
De klasgenoten van Abiram hebben koningin Beatrix een brief gestuurd waarin ze vertellen dat hij heel ziek is en snel zal overlijden.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan niet ingaan op individuele gevallen, zo laat woordvoerder Sander van der Eijk weten.
Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat serieus kijken naar de zaak van de doodzieke basisscholier Abiram en zijn moeder, die mogelijk terugmoeten naar Sri Lanka. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag laten weten in reactie op het artikel in het AD.
De woordvoerder van Leers wil elke suggestie wegnemen dat doodzieke kinderen en mensen die om andere medische redenen niet kunnen reizen, toch door de overheid op het vliegtuig worden gezet. Bovendien is er volgens hem in het geval van Abiram ook nu niet direct sprake van uitzetting, omdat er nog een beroepszaak loopt.
Oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hebben met afschuw gereageerd en willen de minister aan de tand voelen over de kwestie, mogelijk dinsdag tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Volgens de woordvoerder van Leers wordt ''naar alle aspecten gekeken'' van de zaak. Dat geldt ook voor het verzoek van Abiram om een visum voor zijn oma te regelen, zodat hij die nog een keer kan zien voor zijn overlijden.
(Bron)

Geen opmerkingen: