donderdag, januari 13, 2011

Italiaans hof zwakt immuniteitswet af

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi mag niet langer zonder meer wegblijven bij rechtszaken die tegen hem worden gevoerd.
Rechters moeten per geval beoordelen of de minister-president, die onder meer beticht wordt van fraude en corruptie, in de rechtszaal dient te verschijnen.
Dat heeft het Constitutionele Hof in Italië donderdag bepaald.
Onder een nieuwe wet die vorig jaar werd aangenomen, kon Berlusconi een beroep doen op zijn drukke bezigheden als regeringsleider om vervolging te ontlopen.
Hetzelfde gold voor zijn ministers. De hoogste rechters van Italië hebben bepaald dat dit niet te verenigen is met het in de Italiaanse grondwet verankerde gelijkheidsbeginsel.
De uitspraak is waarschijnlijk een compromis. Italiaanse media zinspeelden daar al op, omdat de vijftien rechters van het hoogste rechtscollege over de kwestie verdeeld zouden zijn.
Zij laten de beslissing over de immuniteit van Berlusconi en zijn ministers daarmee feitelijk over aan lagere rechters.
Berlusconi (74) en zijn zakenimperium Mediaset worden beschuldigd van omkoping, belastingontduiking en diverse andere financiële malversaties. Tot dusver wist de premier, die tevens tot de rijkste zakenlieden van Europa behoort, steeds aan strafvervolging te ontkomen.
De immuniteitswet hielp hem het afgelopen jaar drie processen te omzeilen.
Jurist Giovanni Guzzetta, hoogleraar aan de Tor Vergata Universiteit in Rome, sprak in een reactie van een ''afgewogen'' oordeel.
''De processen zullen worden hervat en bij elke zitting zal moeten worden beslist of de redenen die de eerste minister aanvoert om niet te verschijnen legitiem zijn.''
(Bron)

Geen opmerkingen: