vrijdag, januari 14, 2011

'Vrijheid blijft wereldwijd achteruit gaan'

WASHINGTON - In de hele wereld was vorig jaar sprake van een achteruitgang op het gebied van burgerlijke, politieke en economische vrijheid. In 25 landen was sprake van een duidelijke achteruitgang, tegenover elf landen waar vooruitgang werd geboekt.
Dat meldde het instituut Freedom House donderdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington bij de presentatie van het rapport Freedom in the World 2011.
Freedom House telt 115 democratieën in de wereld, het laagste aantal sinds 1995. West-Europa en Noord-Amerika voeren de vrijheidslijst aan. Negen landen krijgen de laagst mogelijke score, waaronder Myanmar (Burma), Libië, Noord-Korea, Somalië en Sudan.
Nederland is een van de 48 landen die de maximale score krijgen van Freedom House, zowel op het gebied van politieke rechten als van burgerlijke vrijheden. Toch beklaagt de organisatie zich in Nederland over ''de dreigende vervolging van journalisten en bloggers die in teksten en tekeningen karikaturen maken over moslims’’.
Binnen de Europese Unie stoort Freedom House zich onder meer aan de uitzetting van Roma-zigeuners en het boerkaverbod in Frankrijk, aan de omstreden mediawet in Hongarije en aan terreurdreiging tegen de Deense krant Jyllands-Posten.
Die had in 2005 een reeks spotprenten over de islamitische profeet Mohammed geplaatst, tot woede van veel moslims.
Op de website van Freedom House prijkte een persbericht over het rapport, met daarbij een foto van Mahmoud Ahmadinejad en Vladimir Poetin, respectievelijk de president van Iran en de premier van Rusland. Deze twee landen gelden samen met onder meer China, Egypte en Venezuela als voorbeelden van hoe het niet moet, volgens Freedom House.
De autoritaire regimes in deze landen blijven doorgaan met het invoeren van repressieve maatregelen, aldus de opstellers van het rapport. Ze zouden daarbij nauwelijks stuiten op serieus verzet vanuit democratische landen.
(Bron)

Geen opmerkingen: