donderdag, januari 13, 2011

Tbs'er slaat na zestien jaar weer toe

GRONINGEN - Een 42-jarige man is na zestien jaar tbs binnen twee weken weer in de fout gegaan. Hij pleegde eind september een overval op een supermarkt in de stad Groningen.
Dat bleek vandaag tijdens zijn rechtszaak.
De van oorsprong Hongaarse man werd halverwege de jaren negentig voor een gewapende overval veroordeeld tot een tbs met dwangverpleging. Hij zat zestien jaar lang in diverse klinieken en kreeg steeds meer vrijheden.
Op 16 september maakte de rechtbank een einde aan de tbs omdat de zware maatregel niet meer in verhouding stond tot het eerder gepleegde misdrijf en het gevaar.
Twaalf dagen later bedreigde de aan drugs verslaafde man de caissière van de supermarkt door te suggereren dat hij een vuurwapen had. Volgens de man kon hij zijn vrijheid toch niet aan en pleegde hij een overval om weer de tbs in te kunnen.
De begeleiders van de tbs'er stellen in een reactie dat er in dit geval is gekozen voor een pragmatische oplossing. De dwangmaatregel van tbs werd in 2008 omgezet in een voorwaardelijke tbs.
Dit ging volgens de begeleiders goed. De man leed naar eigen zeggen aan hevige pijnen en gebruikte daarvoor af en toe cocaïne. De drugs betaalde hij van zijn uitkering en verder veroorzaakte hij geen problemen, ook niet toen hij in een eigen huisje woonde bij een tbs-kliniek in de buurt.
De man was goed te begeleiden en kwam zijn afspraken na. Het drugsgebruik werd wel steeds gemeld aan justitie, maar was geen aanleiding om de tbs in stand te houden, omdat de kans op recidive als laag werd ingeschat.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is een nieuwe tbs-maatregel nu niet meer aan de orde. De man is uitbehandeld en zou eigenlijk een plek moeten hebben in een begeleide woonvorm, waar hij eventueel gecontroleerd drugs zou kunnen krijgen. Voor de overval op de supermarkt eiste het OM een gevangenisstraf van achttien maanden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
(Bron)

Geen opmerkingen: