donderdag, juli 01, 2004

Geen sport, dat stellen lezers op prijs

AMSTERDAM - Het Reformatorisch en het Nederlands Dagblad rapporteren alleen over het EK als het randgebeuren daartoe aanlei ding geeft. Een christen is niet sportverdwaasd.
Heel Nederland was woensdagavond in de ban van Portugal-Nederland en heel Nederland leest vandaag de verslagen in de krant. Héél Nederland? Nee, twee kleine kranten blijven dapper weerstand bieden aan de oranjemanie die het land in haar greep heeft: vandaag in Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad wéér geen letter over EK, bondscoach Dick Advocaat of onze jongens. Niet eens de uitslag.
De twee oranjevrije landelijke kranten bedrijven journalistiek op orthodox-christelijke grondslag. Volgens redacteur Steef de Bruijn van het Reformatorisch Dagblad (60 duizend abonnees in orthodox-gereformeerde kring) past aandacht voor sport daar niet in. Het wedstrijdkarakter, het professionalisme: 'Wij vinden dat niet verenigbaar met een christelijke levenshouding.' Bovendien speelt veel wedstrijdsport zich af op zondag, 'iets dat niet behoort te gebeuren'.
Maar het is toch vooral de sportverdwazing die de makers van het RD tegen de borst stuit, 'de verafgoding van spelers'. Het past een christen niet daaraan mee te doen. Bovendien hoeft er op het veld maar één foutje te worden gemaakt, of een vol stadion raast, tiert en vloekt. 'Het leidt tot extase en hysterie, die onverenigbaar zijn met een matig, sober leven', zegt De Bruijn.
Voor de helft van de RD-lezers is de krant het primaire nieuwsmedium - tweederde heeft geen tv in huis: voor hen bestaat het EK niet - althans niet thuis. Er hebben de redactie niettemin nog geen verzoeken om meer EK bereikt. De Bruijn: 'De lezers weten dat ze in onze krant geen sport zullen vinden. Dat stellen ze zeer op prijs.'
Voorlopig werpt het sportbeleid van het RD vruchten af. De krant is een van de weinige in Nederland die niet kampen met abonneeverlies.
Het Nederlands Dagblad (38 duizend abonnés, voornamelijk uit orthodox-christelijke hoek) boekt ondanks het zeer terughoudende sportbeleid van de krant zelfs lichte groei in het aantal lezers.
Frans Thijssen, secretaris van de hoofdredactie, garandeert dat er vandaag in zijn krant geen letter over Portugal-Nederland te vinden zal zijn. De krant is liberaler dan het strenge RD en heeft op zaterdag zelfs een sportpagina, maar het EK komt er niet in.
Dat komt vooral doordat zondagsport niet past binnen de opvattingen van de krant. Thijssen: 'Dat is een dag om God te eren en te dienen.'
Tijdens het EK wordt regelmatig op zondag gespeeld. 'Dan zou je dus krijgen dat we over bepaalde wedstrijden wel, en over andere niet zouden schrijven. Dat willen we niet.'
En dus haalt, net als in het Reformatorisch Dagblad, het EK alleen de kolommen als het randgebeuren, supportersrellen bijvoorbeeld, aanleiding daartoe geeft. De Bruijn: 'Dat nu ook de premier zich met het debat rond Dick Advocaat is gaan bemoeien, zou bij ons aanleiding voor een stuk kunnen zijn.'
(Bron)

Geen opmerkingen: