vrijdag, juli 02, 2004

Honderd nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt

De Hubble Ruimtetelescoop (HST) zou niet minder dan honderd nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel hebben ontdekt. Bij bevestiging van de vondst zouden er meteen al ongeveer 230 zogenaamde exoplaneten bekend zijn, zowat een verdubbeling van het huidige aantal.
Tijdens een speurtocht van zeven dagen door de Melkweg vond astronoom Kailash Sahu zowat honderd nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel. "Ik denk dat dit werk het potentieel heeft om de meest betekenisvolle sprong voorwaarts te zijn in het ontdekken van exoplaneten sinds de eerste in het midden van de jaren negentig zijn gevonden", zo citeerde de BBC Steven Beckwith, directeur van het Space Telescope Science Institute.
Astronomen pluizen nu uit of het wel degelijk om exoplaneten gaat. Voor de herfst zou dat onderzoek geen definitief resultaat opleveren. Vorsers verwachten dat het bij tien tot twintig procent van de gevonden planeten mogelijk zou worden om hun atmosfeer te bestuderen.
Volgens de Britse omroep gaat de vondst, indien bevestigd, de theorie schragen dat bijna elke Zon-achtige ster in ons sterrenstelsel, en waarschijnlijk het Universum, planeten moet hebben. Beckwith voegde eraan toe dat de ontdekking tevens impliceert dat de Amerikaans-Europese Hubble één van de belangrijkste instrumenten wordt om nieuwe planetaire systemen te vinden.
De NASA onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een robotmissie om de Hubble een laatste opknapbeurt te geven. Daarmee zou een vroegtijdige dood van de "Rolls Royce van de astronomie" worden vermeden.
(Bron)

Geen opmerkingen: