donderdag, juli 01, 2004

VS voeren strijd tegen abortus en de VN op

AMSTERDAM - De regering-Bush draait, in haar wereldwijde campagne tegen abortus, de Verenigde Naties verder de duimschroeven aan. De VS dreigen de betalingen aan het kinderfonds Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te staken, als die niet hun samenwerking met het VN-bevolkingsfonds (Unfpa) beëindigen. Twee jaar geleden werd de geldkraan voor Unfpa al dichtgedraaid.
Het dreigement werd eerder deze maand geuit tijdens informeel overleg met de organisaties. Vier leden van het Congres tonen zich in vragen aan minister Powell van Buitenlandse Zaken 'geschokt' over de pressie op Unicef en de WHO.
'Dit is niets minder dan een mondiale aanval op de gezondheid van vrouwen', aldus Barbara Lee, Democratisch Congreslid uit Californië. 'De regering gaat terug naar de Middeleeuwen.' Volgens de vier redt Unfpa mensenlevens in China en elders in de wereld.
Het offensief van de regering-Bush valt samen met een pan-Amerikaanse conferentie over seksuele gezondheid deze week in Puerto Rico, over de resultaten van de VN-bevolkingstop in Caïro, tien jaar geleden. Die betekende een doorbraak voor de 'reproductieve rechten' van vrouwen.
De regering-Bush grijpt elke gelegenheid (zo ook de top in Puerto Rico) aan om de erfenis van Caïro om te buigen in conservatieve zin, meestal samen met het Vaticaan en orthodoxe moslimlanden. Deze coalitie ageert tegen abortus en voor kuisheid vóór het huwelijk als probaat voorbehoedmiddel. Sara Seims, Amerikaans expert inzake seksuele gezondheid, zegt dat de Latijns-Amerikaanse landen in Puerto Rico 'moedig standhouden' tegen de 'ideologische campagne' van de VS.
(Bron)

Geen opmerkingen: