vrijdag, juli 02, 2004

'Nederlanders gaan eurocenten oppotten'

WEESP - Nederlanders zullen muntjes van 1 en 2 eurocent oppotten, nu winkeliers bedragen aan de kassa gaan afronden. Dat is de verwachting van S. Bulterman, directeur van de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling.
"Mensen zijn bang dat de centen binnenkort verdwijnen, dus ze willen er op tijd bij zijn. Ze vinden het leuk om de muntjes te hebben", zei Bulterman vrijdag. Na de afschaffing van het zilvergeld in 1967 en het verdwijnen van de guldencent in 1983 nam de verzamelwoede onder Nederlanders ook flink toe. "Dat zal ook nu wel weer gebeuren."
Naar verwachting grijpt 80 tot 90 procent van de detailhandel de mogelijkheid tot afronden aan. Daarmee worden de muntjes van 1 en 2 eurocent zo goed als overbodig.
Bulterman denkt dat de eurocenten op den duur schaars worden. "Maar dat hangt wel af van de productie." De Nederlandsche Bank voorziet in ieder geval een spoedig einde van de muntjes. Het gebruik zal na 1 september snel afnemen en de productie kan dan mogelijk snel worden gestopt, aldus DNB.
Serieuze muntenverzamelaars zullen niet massaal op de 1 en 2 eurocenten duiken, denkt Bulterman. "Er zijn vrij veel van dat soort munten in omloop. Echte verzamelaars bezitten ze al lang." Daar komt bij dat ze niet geïnteresseerd zijn in gebruikte centen. "Ze willen alleen kersverse munten die net uit de fabriek zijn gerold."
(Bron)

Geen opmerkingen: