vrijdag, oktober 07, 2005

'Behandeling depressie moet op de helling'

AMSTERDAM - Depressies kosten de samenleving onnodig miljarden per jaar. De overheid moet de aanpak van depressies moderniseren zodat veel geld en ellende kan worden bespaard. Hoogleraar psychiatrie A. Beekman van het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaat daarvoor pleiten tijdens de Nationale Dag van de Geestelijke Volksgezondheid die maandag 10 oktober wordt gehouden.
Onderzoeken geven aan dat ongeveer 800.000 Nederlanders lijden aan depressies. Het gaat dan niet om mensen die zich af en toe somber voelen, maar om Nederlanders die wekenlang een groot deel van de dag niet kunnen functioneren.
Volgens Beekman moet de patiënt leren sneller naar de dokter te gaan. Maar vooral moet de overheid huisartsen de mogelijkheden geven om de depressies van patiënten goed en afdoende te behandelen. "Zo voorkom je dat mensen naar het Riagg gaan dat veel duurder is. Bovendien kan de patiënt weer gewoon verder gaan met zijn of haar leven", aldus de hoogleraar.
Depressies zijn van alle culturen en alle tijden. Al in de Griekse oudheid beschreef Hypocrates verschijnselen van depressies die volgens Beekman vandaag de dag nog precies hetzelfde zijn. Alhoewel het taboe op de ziekte de laatste decennia voor een groot deel is verdwenen, aarzelen nog steeds veel mensen om met hun klachten bij de dokter aan te kloppen. Artsen op hun beurt herkennen de verschijnselen vaak niet. Daarbij blijkt uit onderzoek dat veel huisartsen, psychologen en psychiaters de richtlijnen voor behandeling niet goed toepassen.
Volgens Beekman is het van het grootste belang dat mensen zich over hun schaamte heenzetten en snel actie ondernemen tegen hun problemen. "De ziekte is namelijk goed te behandelen met bijvoorbeeld een pil, psychotherapie, ontspanningsoefeningen en/of een regelmatig leefritme."
Beekman wil dat huisartsen goed de tijd nemen om in gesprekken met de patiënt te achterhalen welke aanpak bij hem of haar het beste werkt. "De meeste huisartsen besteden gemiddeld acht minuten aan een patiënt en hebben daar geen tijd voor. Dat moet veranderen."
De daadwerkelijke behandeling zou vervolgens kunnen worden overgelaten aan gespecialiseerde verplegers die de huisarts in hun werk ondersteunen. Beekman:"Het is belangrijk dat de overheid de huisartsen de mogelijkheid geeft hun werk te reorganiseren. Ze kunnen hun taken dan beter verdelen. Daar schort het nu echt aan."
(Bron)

Geen opmerkingen: