zondag, oktober 02, 2005

Vulkaan El Salvador barst na ruim eeuw weer uit

SAN SALVADOR - De vulkaan Ilamatepec in El Salvador is zaterdag voor het eerst in meer dan honderd jaar weer tot uitbarsting gekomen. Na een explosie zaterdagochtend stoot de krater rook, as en gesteente uit. Ook stroomt er lava uit de berg.
Twee mensen zijn omgekomen in een dorp dat ontruimd werd. Ze werden verrast door een lavastroom, meldde minister van Binnenlandse Zaken René Figueroa.
Tot dusver zijn 2250 mensen geëvacueerd uit de directe omgeving van de vulkaan. Zeker zeven mensen zijn gewond geraakt. Over de omvang van de schade is nog niets bekend.
De kolom rook en as die is uitgestoten reikt tot een hoogte van 15.000 meter, meldde minister Figueroa.
De vulkaan ligt op circa 40 kilometer van Santa Ana, een stad met ongeveer 100.000 inwoners. Die lopen volgens de autoriteiten geen gevaar. De hoofdstad San Salvador ligt op 66 kilometer afstand.
De Ilamatepec, met 2381 meter het hoogste punt in El Salvador, was na zijn laatste eruptie in 1904 niet meer actief geweest. Sinds vorig jaar juli werd rond de berg, een van de 23 vulkanen die El Salvador telt, echter weer verhoogde seismische activiteit waargenomen.
(Bron, met video)

Geen opmerkingen: