zondag, oktober 02, 2005

Door moeders verzorgde baby's scoren het hoogst

LONDEN - Baby's en peuters in Groot-Brittannië die door hun moeder worden verzorgd, ontwikkelen zich in de meeste gevallen beter dan jonge kinderen die naar een crèche gaan of veel tijd in gezelschap van een oppas doorbrengen. Bovendien lijken baby's en peuters die het vaak zonder hun moeder moeten stellen, eerder naar agressiviteit en neerslachtigheid te neigen.
Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar de kinderopvang dat is uitgevoerd onder leiding van Penelope Leach, die in Groot-Brittannië geldt als een autoriteit op dit gebied.
De zondagskrant The Observer meldde dat voor de studie sinds 1998 1200 kinderen en hun familieleden uit het noorden van Londen en de regio Oxfordshire zijn gevolgd. De deskundigen hielden gesprekken met moeders op het moment dat hun kind drie maanden oud was. De interviews hadden opnieuw plaats, toen de kinderen tien, achttien, 36 en 51 maanden oud waren.
Van de vrouwen die aan het onderzoek meewerkten, zorgde ongeveer de helft volledig voor hun kind. Eenderde van de ondervraagde vrouwen ging weer aan het werk, toen hun baby zeven maanden oud was en ongeveer 8 procent keerde terug in het arbeidsproces, toen hun kind drie maanden oud was.
Uit het onderzoek blijkt dat jonge kinderen het best gedijen, als hun moeder zich volledig over hen ontfermt. Peuters en baby's die aan grootouders of andere familieleden worden toevertrouwd, doen het iets minder goed. Kinderen die naar de crèche gaan, scoren het slechtst.
Leach benadrukt dat uit haar onderzoek niet de conclusie mag worden getrokken dat moeders thuis bij hun kinderen moeten blijven. Ze stelt dat haar notitie kan worden gezien als pleidooi voor een "kinderopvang van hoge kwaliteit".
Verder wijst Leach erop dat het niet met alle jonge kinderen die volledig door hun moeder worden verzorgd, goed gaat. Ze zegt dat een kind beter af is bij een oppas of in een crèche, als moeders aan een depressie lijden of andere prioriteiten hebben dan de zorg voor hun baby of peuter. "Moederzorg is niet noodzakelijkerwijs de gouden standaard", meent Leach. De National Day Nurseries' Association, een Britse organisatie voor kinderopvang, zet vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek van Leach en haar collega's. "De dagopvang voor kinderen is een ideale omgeving voor de zorg en de opvoeding van kinderen tot vijf jaar", meent Purnima Tanuku van de Nurseries' Association. "En 78 procent van de werkende moeders zegt dat een crèche hun ideale opvang is."
(Bron)

Lijkt me dat er meer meespeelt dan puur of moeder thuis is of niet. Bijvoorbeeld een financiële situatie, en of de moeder zich gesteund voelt en zo nog erg veel dingen.

Geen opmerkingen: