dinsdag, oktober 04, 2005

Wederom verdubbeling van gedwongen huizenverkoop

ZOETERMEER - Het aantal gedwongen huizenverkopen zal dit jaar wederom bijna verdubbelen. Dit blijkt uit verwachtingen die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dinsdag heeft uitgesproken.
Het waarborgfonds verwacht dat in geheel 2005 ongeveer zeshonderd huishoudens hun woning gedwongen met verlies moeten verkopen. Vorig jaar ging het om 331 huishoudens. Toen was er ook al sprake van een bijna-verdubbeling. Bij de gedwongen verkopen bedraagt het verlies gemiddeld 35.000 euro. Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds vorig jaar bij verliezen moest uitkeren, lag op 27.000 euro per woning.
Het aantal gedwongen verkopen kan de komende jaren stijgen naar ongeveer 1500 per jaar, aldus het waarborgfonds. Dit komt vooral door de geringe prijsstijgingen van de woningen de afgelopen jaren. Huishoudens die binnen enkele jaren na aankoop hun huis weer moeten verkopen, kunnen dan de zogenoemde kosten koper van zo'n 12 procent van de koopsom niet terugverdienen.
Echtscheidingen en werkloosheid zijn de belangrijkste oorzaken waardoor huiseigenaren gedwongen zijn hun woning in de verkoop te doen. Daarnaast springen, net als vorig jaar, Den Haag en Rotterdam er uit als steden waar zich de meeste gedwongen verkopen voordoen. Beide steden zijn goed voor 35 procent van het totale aantal schades.
Het waarborgfonds begon vorig jaar een onderzoek naar de sitiuatie in Den Haag en Rotterdam. "Wat je ziet is dat veel schadegevallen voortkomen uit specifiek grootstedelijke problematiek", zegt directeur K. Schiffer uit. Veel gedwongen verkopen doen zich voor in oude appartementen in oude wijken. "Die woningen zijn een aantal jaren geleden gekocht door mensen die zwakker op de arbeidsmarkt staan."
Op het moment dat die huiseigenaren hun baan verliezen worden ze extra getroffen. De huizen in hun wijk blijken de afgelopen jaren vaak minder in waarde gestegen dan soortgelijke woningen elders in de stad. Het verlies dat ze lijden valt daardoor relatief groter uit.
(Bron)

Geen opmerkingen: