maandag, november 28, 2005

'Zaak-Nienke had in een week opgelost kunnen zijn'

HILVERSUM - De politie had Wik H., de moordenaar van Nienke Kleiss (10), een paar dagen na de moord kunnen arresteren. Na het publiek maken van het signalement van de dader, kwamen er vier tips binnen die wezen in de richting van H. Eén daarvan was afkomstig van een politieagente van het korps Rotterdam-Rijnmond, het korps dat de zaak onderzocht.
Dat blijkt uit een reportage van het VARA-programma Zembla, die maandag 28 november wordt uitgezonden. De makers van het programma beschikken over politiedocumenten waarin die tips zijn verwerkt.
De evaluatiecommissie-Posthumus, die namens het Openbaar Ministerie de in het onderzoek naar de moord gemaakte fouten heeft onderzocht, beschikte niet over deze stukken, zo blijkt uit Zembla. Posthumus schreef een lijvig rapport over de vele fouten die in het onderzoek zijn gemaakt.
In de tips wordt melding gemaakt van het feit dat Wik H. zich reeds eerder heeft schuldig gemaakt aan zedenmisdrijven. De politieagente, die van de Rotterdamse korpsleiding niet aan de aflevering van Zembla mocht meewerken, heeft het onderzoeksteam zelfs voorzien van twee eerder gemaakte politiefoto's van H. De tips zijn genoteerd door het onderzoeksteam, maar er is niets mee gedaan.
Volgens strafrechtdeskundige en lid van de commissie-Posthumus Y. Buruma komt dat vermoedelijk doordat in de periode waarin de tips binnenkwamen, Nienkes vriendje Maikel als belangrijkste verdachte gold. Maikel, toen 11 jaar oud, werd ernstig verwond door Wik H. en was de belangrijkste getuige van het gruwelijke misdrijf. Dat bleef hij ongeveer een maand lang. Bekend was al dat hij tijdens verhoren door de politie weinig zachtzinnig is aangepakt.
Zowel rechtspsycholoog P. van Koppen, die eerder een boek schreef over de Schiedammer parkmoord, als Buruma zegt in Zembla dat de tips op Wik H. serieus genomen hadden moeten worden. "De zaak had in één week opgelost kunnen zijn", aldus Van Koppen. Bovendien is het zo dat Wik H. na de moord op Nienke Kleiss, in juni 2000, in elk geval nog twee ernstige zedenmisdrijven heeft kunnen plegen.
De politie Rotterdam-Rijnmond heeft niet willen meewerken aan de aflevering van Zembla. Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie. Bij de politie hebben de door Posthumus aan het licht gebrachte misstanden geen consequenties gehad voor de betrokken rechercheurs.
Tegen leden van het Openbaar Ministerie die de zaak in behandeling hebben gehad, is door de advocaten van Kees B. aangifte gedaan. Kees B. werd ten onrechte veroordeeld voor de moord op Nienke Kleiss, tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De aangifte is in onderzoek bij justitie in Utrecht.
Vorige week legde het gerechtshof in Den Haag Wik H. eveneens achttien jaar cel en tbs op, na een eis tot levenslang.
(Bron)

Geen opmerkingen: