zaterdag, december 17, 2005

'Brits martelkamp in Duitsland na WOII'

De Britten runden vlak na de Tweede Wereldoorlog een martelkamp in het noordwesten van Duitsland. Dat heeft de krant The Guardian zaterdag bericht. De gevangenen - veel voormalige nazi's en SS'ers, maar ook zakenmannen die onder het regime van Adolf Hitler hun fortuin verdienden - werden systematisch geslagen, gemarteld en uitgehongerd, blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven onder een Britse vrijheid-van-informatie-wet.
In de documenten bevindt zich een rapport over het kamp in Bad Nenndorf dat is opgesteld door een detective van Scotland Yard. De detective, Tom Hayward, concludeert dat een van de gedetineerden, ene Walter Bergmann, stierf vanwege ondervoeding en gebrek aan medische zorg. Bergmann werkte weliswaar mee met de kampondervragers - hij verschafte waardevolle informatie en bood aan voor de Britten te spioneren - maar kwam onder verdenking te staan omdat hij Russisch sprak.
Gevangenen vertelden Hayward dat ze werden geslagen en geschopt, aldus The Guardian. Ook werden gevangenen blootgesteld aan extreme kou. Sommigen werden uitgehongerd en naar verluidt zelfs gemarteld met apparatuur afkomstig uit een Gestapo-gevangenis in Hamburg. Het rapport van Hayward leidde destijds tot aanklachten tegen drie mannen. Een militaire rechtbank sprak twee van hen vrij. De derde werd uit het leger ontslagen wegens nalatigheid.
(Bron)

Geen opmerkingen: