vrijdag, december 16, 2005

Bush liet telefoons afluisteren zonder toestemming

NEW YORK - Na de septemberaanslagen van 2001 heeft president Bush het National Security Agency (NSA) toestemming gegeven om in de VS buitenlandse telefoongesprekken af te luisteren en e-mailverkeer te onderscheppen zonder de daarvoor benodigde toestemming van een rechter. Dit heeft de New York Times vrijdag gemeld.
De NSA is een zeer geheime organisatie die gewoonlijk communicatie in het buitenland afluistert. Het is niet gebruikelijk dat de NSA binnen de VS opereert. Maar na de aanslagen werd een uitzondering gemaakt. De NSA mocht communicatie met het buitenland van buitenlanders die in de VS wonen afluisteren, om zo eventuele terreurdreigingen sneller op te sporen.
Dit programma werd een jaar geleden tijdelijk stopgezet, nadat medewerkers van de NSA zorgen hadden geuit over mogelijke schendingen van burgerrechten. Het is niet bekend of de NSA communicatie binnen de VS heeft afgeluisterd.
Het afluisteren van Amerikaanse burgers werd aan strikte controles onderworpen, nadat tijdens de Vietnamoorlog bleek dat het ministerie van Defensie vredesgroepen en burgerrechtenorganisaties afluisterde.
(Bron)

Geen opmerkingen: