zaterdag, december 17, 2005

'Rebellie tegen spellingsregels komt te laat'

Het verzet van verscheidene media tegen de nieuwe spellingsregels komt te laat. De wijzigingen zijn bekrachtigd in het nieuwe Groene Boekje en worden niet teruggedraaid. Dat zei voorzitter Maarten van den Toorn van de Werkgroep Spelling van de Taaladviescommissie zaterdag voor Radio 1. "Rebellie tegen de nieuwe spelling is een gepasseerd station."
Van den Toorn vindt het verzet van de media 'wat overdreven'. Hij wijst erop dat tegen spellingswijzigingen 'altijd' tegenstand is geweest. "Maar het went snel. Het lijkt mij allemaal niet zo'n groot probleem." Een boycot van de nieuwe spellingsregels vindt Van den Toorn 'onverstandig', omdat 'op den duur de communicatie wordt verstoord als verschillende spellingen worden toegepast'.
Redacties van kranten als de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw missen de logica achter de wijzigingen en vinden de spellingshervorming 'verwarrend' en 'onwerkbaar'. De actievoerders hebben een boycot van de nieuwe spelling afgekondigd en zien het liefst dat de veranderingen worden teruggedraaid. De wijzigingen zijn vastgelegd in het Groene Boekje, dat sinds half oktober in de winkels ligt. De nieuwe spelling gaat officieel op 1 augustus in.
(Bron)

Geen opmerkingen: