vrijdag, december 16, 2005

Probleem na probleem voor Japanse ruimtesonde

Niet alleen is het de Japanse ruimtesonde Hayabusa niet gelukt een monster te nemen van de asteroïde Itokawa, het lukt de sonde waarschijnlijk ook niet om terug te keren naar aarde.
De Hayabusa had met monster moeten terugkeren naar aardeHet Japanse ruimtevaartbedrijf JAXA bracht vorige maand belangrijk nieuws naar buiten: voor het eerst had een ruimtesonde, hun Hayabusa, een monster genomen na een landing op een asteroïde.
Achteraf blijkt dat mislukt. De sonde landde 26 november op de ruimterots en bleef er heel kort, ongeveer een seconde. Toen had de sonde twee kogels moeten afvuren, en opspattend gruis moeten opzuigen. De kogels zijn niet afgevuurd.
Maar het ongeluk houdt daarbij niet op. De manager van het project, Jun'ichiro Kawaguchi, zegt op de website van het tijdschrift New Scientist dat de kans steeds kleiner wordt dat het onbemande ruimtevaartuig terugkeert naar aarde.
Eerst waren er problemen met de stuwraketten, maar die hebben uiteindelijk hun werk kunnen doen. Nu lijken de motoren roet in het eten te gooien: ze staan uit.
De Japanners betwijfelen het of de motoren goed zullen werken als deze weer worden gestart. Het startmoment, nu gepland voor 14 december, wordt waarschijnlijk uitgesteld.
Er ging overigens nog meer mis. De sonde landde op 20 november ook al op de ateroïde Itokawa. Ook die eerste keer lukte het niet een monster te nemen. Bovendien had een kleine robot op Itokawa achtergelaten moeten worden: de robot werd te vroeg gelanceerd en is verdwenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: