vrijdag, december 16, 2005

Hoge Raad verwerpt beroep Scientology

Schrijfster Karin Spaink geen inbreuk heeft gemaakt op auteursrechten van de Church of Scientology. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De sektarische beweging had Spaink en een aantal internetproviders voor de rechter gedaagd. Spaink had op haar website geciteerd uit werken van de oprichter van Scientology Ron Hubbard. De providers waren gedaagd, omdat zij Spaink in staat hebben gesteld tot de vermeende inbreuk op het auteursrecht te komen.
De uitspraak van de Hoge Raad is een bevestiging van het oordeel van het gerechtshof in Den Haag. Het hof oordeelde in september 2003 dat Spaink wel inbreuk op het auteursrecht heeft gemaakt, maar dat de vrijheid van meningsuiting die inbreuk rechtvaardigde. De providers hadden niet onrechtmatig gehandeld, volgens het hof.
De zaak speelt sinds 1995. In september van dat jaar deed een deurwaarder, bijgestaan door vertegenwoordigers van de sekte, een inval bij internetprovider XS4ALL. Zij wilden beslag leggen op materialen van klanten die volgens Scientology inbreuk maakten op haar auteursrechten.
(Bron)

Geen opmerkingen: