vrijdag, september 21, 2007

CDA en CU willen dat ook Verhagen Mugabe mijdt

DEN HAAG - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) weten of hij, net als de Britse premier Gordon Brown, weg zal blijven van de top van Afrikaanse landen en de Europese Unie als de Zimbabwaanse president Robert Mugabe komt opdagen.
Ook de VVD, de SGP en de PVV vinden dat Nederland dan niet moet gaan.Dat bleek vrijdag uit schriftelijke vragen die zij naar Verhagen en zijn collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben gestuurd.
Volgens premier Jan Peter Balkenende heeft Portugal als voorzitter van de Europese Unie de "eerste verantwoordelijkheid om dit probleem op te lossen".
Nederland wacht dat af, zei Balkenende na afloop van de wekelijkse ministerraad. Ook de PvdA laat het aan de EU over om de kwestie op te lossen.
Brown verklaarde donderdag in het Britse dagblad The Independent dat hij niet aan een conferentie wil deelnemen, waar ook een leider aanwezig is die verantwoordelijk is "voor de mishandeling van zijn eigen volk, wijdverspreide martelingen en het op grote schaal intimideren van politieke tegenstanders".
Brown wil er ook bij andere Europese leiders op aandringen de top van de EU en de Afrikaanse landen te boycotten als Mugabe onder de gasten is.
Koenders noemt "het een tragedie wat in Zimbabwe gebeurt". Hij hoopt dat ook Zuid-Afrika en de Afrikaanse Unie hun best doen om te voorkomen dat Mugabe de top gijzelt. Verhagen vindt de komst van Mugabe ook onwenselijk.
Hij wil echter eerst afwachten of Portugal als huidig voorzitter van de Europese Unie nog met een elegante oplossing voor het dilemma komt.
Volgens de VVD moet het echter duidelijk zijn dat als Nederland niet met Hamas praat, er ook geen officiƫle ontmoeting met Mugabe kan zijn.
Europarlementariƫr Maria Martens (CDA) wil niet zo ver gaan om te zeggen dat Verhagen weg moet blijven van de EU-Afrika top.
Ze dringt erop aan dat de top in ieder geval doorgaat. Martens roept organisator Portugal op ervoor te zorgen dat Zimbabwe een plaatsvervanger stuurt.
De Europese Commissie zegt in een reactie dat de top te belangrijk is om te laten gijzelen door de Mugabe-kwestie. "We zien liever meneer Brown dan meneer Mugabe op deze bijeenkomst", aldus een woordvoerder.
Het is zeven jaar geleden dat de EU en Afrika een gezamenlijke topontmoeting hielden. De EU wil de banden met Afrika versterken, maar sommige Afrikaanse landen hebben gedreigd de top te boycotten als Mugabe niet mag komen.
Gastheer en EU-voorzitter Portugal heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet uitnodigen van Mugabe, aldus bronnen in Lissabon.
(Bron)

Geen opmerkingen: