zaterdag, september 22, 2007

Politie maakt eind aan demonstratie extreemrechts

AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagmiddag in Amsterdam-West een demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) beëindigd, nadat meteen bij het begin van de actie rond 13.00 uur gevechten waren uitgebroken.
De enkele tientallen NVB-aanhangers werden op het Surinameplein aangevallen door een ongeveer even groot aantal extreemlinkse tegendemonstranten en jongelui uit de buurt.
De politie haalde de vechtersbazen uit elkaar. Daarna moesten de NVB'ers hun demonstratie beëindigen om verdere ongeregeldheden te voorkomen.
Zij werden in een bus afgevoerd. Drie aanhangers van extreemrechts raakten lichtgewond. De politie hield zes personen aan, aldus een woordvoerster. Het is onbekend tot welke partij zij behoren.
De NVB wilde demonstreren tegen de verplaatsing van een oorlogsmonument in het stadsdeel De Baarsjes. Het witte kruis stond tot begin vorig jaar op de hoek van het plein waar de Westermoskee zou komen.
De Baarsjes gaf het monument tijdelijk een andere bestemming omdat het toekomstig bouwverkeer in de weg stond.
De extreemrechtse groep denkt dat het christelijk symbool in werkelijkheid het veld heeft moeten ruimen omdat er relatief veel moslims in het stadsdeel wonen.
De verplaatsing zou een teken zijn van de vermeende islamisering van Nederland.
De aanhangers van de NVB waren van plan een nieuw wit kruis neer te zetten op de plek waar het originele exemplaar eerst stond. "Jammer dat het voorbij is", zei hun woordvoerder nadat de actie was beëindigd."De politie kiest voor de zijde van links."
Het linkse 'Comité NVBnee' had van tevoren aangekondigd een tegendemonstratie te organiseren. Deze manifestatie op het Mercatorplein mocht wel gewoon doorgaan en trok tussen de honderd en tweehonderd bezoekers.
Volgens een politiewoordvoerster deden zich nog enkele kleine schermutselingen voor, maar werd niemand meer aangehouden.
(Bron)

Ach ja, eigen volk eerst maar de eigen taal wordt slecht beheerst.
En paranoïa rules, zeggen we dan maar.

Geen opmerkingen: