zaterdag, september 22, 2007

Rode Khmerleider wil nieuw toilet in cel

PHNOM PENH - Een gevangen leider van het beruchte Cambodjaanse regime van de Rode Khmer, Nuon Chea, wil gezonder eten en een nieuw toilet in zijn cel. Dit heeft zijn raadsman, Son Arun, zaterdag naar voren gebracht.
Nuon Chea is 81 of 82 jaar oud en zit in afwachting van zijn proces wegens de gruwelen van de Rode Khmer sinds woensdag gevangen in Phnom Penh.
De beklaagde is te oud om te hurken wat de gewenste houding is voor het gebruik van het huidige toilet in de cel, aldus Son Arun.
Het eten in de gevangenis is volgens Nuon Chea erg lekker maar niet gezond. Hij wil gezonder eten, vooral vis en groenten, om langer te leven en het proces te kunnen bijwonen.
Afgelopen week berichtten de autoriteiten nog dat Nuon Chea 'calorierijk eten' kreeg en constante medische zorg geniet.
Nuon Chea ontkent de macht of bevoegdheid te hebben gehad misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te laten plegen. Hij heeft naar eigen zeggen zelf veertig familieleden verloren tijdens het schrikbewind van 1975 tot 1979.
Maar volgens de aanklagers is hij een van de meest fanatieke ideologen van de communistische Rode Khmer geweest. De Rode Khmer zijn verantwoordelijk voor de dood van tussen de anderhalf en drie miljoen Cambodjanen.
Nuon Chea is van de nog levende topfiguren van de Rode Khmer de meest prominente. Hij was in het Rode Khmerjargon 'Broeder nummer 2'.
Broeder nummer 1 was Pol Pot, de leider van de Rode Khmer die in 1998 overleed in het binnenland van Cambodja.
Na vele jaren van juridisch touwtrekken kon het in de buitenwijken van Phnom Penh gevestigde Cambodja-tribunaal dit jaar eindelijk aan het werk. Officieel heet het de Buitengewone Kamers van de Gerechtshoven van Cambodja.
Die handelen naar Cambodjaans recht maar worden aangestuurd door de Verenigde Naties. Die hebben onder anderen magistraten naar Phnom Penh gestuurd onder wie de Nederlandse rechter Katinka Lahuis.
(Bron)

Geen opmerkingen: