zaterdag, september 22, 2007

'Rijscholen weigeren allochtonen massaal'

AMSTERDAM - Rijscholen weigeren op grote schaal allochtone cursisten om een hoog slagingspercentage te houden. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een rondgang langs vijfentwintig rijschoolhouders.
Een lager cijfer op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zou slechte reclame zijn.
Achttien van de vijfentwintig rijscholen bevestigden dat allochtonen die de taal niet zo goed beheersen worden gediscrimineerd. Vier rijschoolhouders herkenden de verhalen niet en drie onthielden zich van commentaar.
"Dit gedrag is verwerpelijk", zegt een woordvoerder van de Bovag, waar 750 rijscholen bij zijn aangesloten. "Als wij aanwijzingen zouden hebben dat één van onze scholen discrimineert, dan zouden we meteen passende actie nemen."
Het CBR maakt sinds vijf jaar de slagingspercentages openbaar. Trouw constateert dat de verschillen in percentages op de CBR-site 'opvallend groot' zijn.
Veel rijscholen met buitenlandse achternamen scoren gemiddeld erg laag, andere rijscholen halen vijftig procent geslaagden bij een eerste examen."
Rijschoolhouder Jan Bakker uit Alkmaar zegt dat rijschoolhouders zich in het verkeer aan de regels houden maar daarbuiten het minder nauw nemen met de regels. "Er wordt flink gesjoemeld. Dat komt door de moordende concurrentie."
Bij Bakker haalt een op de drie het eerste examen. "Daar heb ik lak aan. Ik vind het geweldig om leerlingen met wat voor een achterstand dan ook, toch aan een rijbewijs te helpen. Maar veel collega's zijn er wel gevoelig voor. Die selecteren hun klanten en goochelen met cijfers."
Een Turkse rijschoolhouder uit Schiedam zegt zich soms een 'opvanghuis voor elders weggestuurde of gefrustreerde' cursisten te voelen.
Een woordvoerder van het CBR laat weten dat de instantie slechts kan toezien of er sprake is van discriminatie bij het examen, niet bij de selectie van cursisten. "Wij hebben geen toezichtfunctie op de rijscholen; het zijn zelfstandige ondernemers."
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het zijn net echte scholen.