zaterdag, september 22, 2007

'Mogelijk 1 miljoen mensen in strafkampen Noord-Korea'

PYONGYANG - Het stalinistische regime in Noord-Korea heeft waarschijnlijk een half miljoen tot 1 miljoen mensen om politieke redenen in concentratiekampen ondergebracht. Bovendien zijn er nog eens honderdduizenden mensen om andere redenen in werkkampen gestopt.
Dat meldt de organisatie Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen in de wereld, op basis van eigen onderzoek in Noord-Korea.
Open Doors en verscheidene mensenrechtenorganisaties gingen er eerder van uit dat er in Noord-Koreaanse strafkampen ongeveer 200.000 mensen zitten.
"Het is niet ondenkbaar dat het aantal gevangenen de 1 miljoen overschrijdt", stelt 'broeder Simon', die leiding geeft aan het werk van Open Doors in Noord-Korea.
"Veel kampen zijn zo groot dat ze niet opvallen op satellietfoto's. Ze bestaan uit complete dorpen."
Broeder Simon staat via netwerken in contact met tienduizenden christenen in Noord-Korea. Hij acht het waarschijnlijk dat het Aziatische land tussen de 400.000 en een half miljoen ondergrondse christenen telt.
Minimaal een kwart van de christenen zit vanwege zijn of haar geloof in een politiek strafkamp, waar mensen in beginsel niet levend uitkomen.
"In Noord-Korea is het streng verboden christen te zijn", laat broeder Simon weten. "Wie een bijbel heeft, wordt met zijn of haar gezin naar een kamp gestuurd.
Vluchtelingen die in China of Noord-Korea worden opgepakt, kunnen een paar jaar strafkamp krijgen. Maar als de Noord-Koreaanse overheid ontdekt dat de vluchteling contact met christenen heeft gehad, wordt hij nog veel harder aangepakt."
Een van de activiteiten van Open Doors is het opvangen van Noord-Koreaanse vluchtelingen die China hebben bereikt. Volgens broeder Simon neemt het aantal vluchtelingen dat de grens oversteekt af. "Het is zo moeilijk nu nog een van de grensrivieren over te steken.
Aan de Noord-Koreaanse kant zijn vallen gemaakt: kuilen met bamboepijlen erin. Verder worden aan beide kanten van de grens hoge hekken met prikkeldraad geplaatst en heeft China beloningen uitgeloofd voor mensen die vluchtelingen aangeven. Chinezen die zich over illegale Noord-Koreanen ontfermen, riskeren forse boetes."
Volgens broeder Simon proberen Noord-Koreaanse spionnen met toestemming van Peking in China te infiltreren in netwerken die zorgen voor vluchtelingen.
"Er zijn sterke aanwijzingen dat China dit jaar de meeste vluchtelingen wil terugsturen", stelt broeder Simon. "Volgend jaar kan China dan in de aanloop naar de Olympische Spelen mooi weer spelen door geen vluchtelingen meer uit te zetten."
(Bron)

Geen opmerkingen: