vrijdag, september 21, 2007

Onduidelijkheid over water op Mars

AMSTERDAM - Vorig jaar ontdekten ruimtedeskundigen dat er 'vloeibaar water' aanwezig was op de planeet Mars. Een nieuw onderzoek naar deze ontdekking laat zien dat het destijds ging om lava, afkomstig uit de Athabasca Valles. Dat meldt het wetenschappelijke magazine Science.
Een onderzoeksteam van de NASA onderzoekt momenteel grote delen van het oppervlak van de rode planeet. Het team heeft inmiddels geconstateerd dat verschillende kenmerken van het oppervlak mogelijk gevormd zijn door de aanwezigheid van water.
Dat het er wel degelijk geweest is, lijkt een zekerheid. Er zijn diverse geulen op Mars gevonden die zeer waarschijnlijk door vloeibaar water zijn ontstaan. De geulen zijn te diep om door droog materiaal, zoals zand of stof, te zijn ontstaan, concludeerden de onderzoekers.
Wetenschappers van de ruimtesonde Mars Global Surveyor kwamen vorig jaar met de melding dat zij stromend vloeibaar water hadden ontdekt in een geul. Wetenschappers van een nieuwe sonde, Mars Reconnaissance Orbiter, die in 2006 haar onderzoek begon boven de planeet, vermoeden dat de geulen zijn ontstaan door verschuivingen in het oppervlak.
(Bron)

Geen opmerkingen: