donderdag, december 18, 2008

NASA gaat oude space shuttles verkopen

AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat vanaf 2010 haar tweedehands space shuttles verkopen. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.
De vraagprijs per shuttle is 42 miljoen dollar. NASA hoopt met de verkoop extra geld binnen te halen om de economische crisis het hoofd te bieden.
Het is niet de bedoeling dat de koper met de shuttle gaat vliegen, het ruimteveer mag slechts gebruikt worden om ten toon te stellen. De hoofdmotoren worden er dan ook uit gehaald.
NASA heeft nog drie space shuttles over: de Discovery, Atlantis en Endeavour. De overige twee ruimteveren, Challenger en Colombia, zijn in 1986 en 2006 verongelukt. De shuttles hebben er gezamenlijk zo'n 86 vluchten op zitten.
Een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie benadrukt dat de shuttles niet zomaar aan iedereen verkocht zullen worden. Alleen inwoners van de Verenigde Staten komen in aanmerking om de ruimteveren aan te schaffen. "Daarnaast schrijven we alleen educatieve instellingen, zoals bijvoorbeeld musea, aan."
NASA begint in 2015 aan een serie nieuwe ruimtemissies met de Orion capsule en de Ares raket.
(Bron)

Mocht je nog een kerstcadeautje zoeken...

Geen opmerkingen: