maandag, december 15, 2008

Oudste spinnenweb ter wereld ontdekt

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben draden van spinrag aangetroffen in een stuk barnsteen dat ongeveer 140 miljoen jaar oud is.
De onderzoekers van de universiteit van Oxford kwamen de resten van het spinnenweb op het spoor door met een geavanceerde microscoop foto’s te maken van de binnenkant van het barnsteen.
Veertig van die foto’s lieten ze in de computer ‘samensmelten’ om een goed beeld te krijgen van het spinrag. Het oeroude web heeft volgens de wetenschappers dezelfde structuur als het spinrag van de hedendaagse kruisspin, die met spiraalvormige webben zijn prooien vangt.
“Het spinrag is absoluut vergelijkbaar met dat van een kruisspin”, zo verklaart hoofdonderzoeker Martin Brasier in de Britse krant Daily Telegraph.
“De draden bestaan uit twee delen die zijn samen geweven net als bij een modern web. Het is ongelooflijk om te zien dat zoiets verfijnds als spinrag al die miljoenen jaren heeft overleefd.”
De ontdekking van het spinnenweb suggereert dat spinnen al langer bestaan dan tot nu toe werd aangenomen.
Het barnsteen waarin het spinrag is aangetroffen, werd gevonden bij een opgraving in de buurt van de Britse plaats Bexhill. Waarschijnlijk is het 140 miljoen jaar geleden ontstaan toen het hars van naaldbomen tijdens een grote bosbrand uit de bomen droop en uiteindelijk versteende.
“We weten dat bijna alle moderne vliegende insecten zoals muggen, bijen en wespen ook in die tijd ontstonden”, aldus Brasier.
Het oudste spinnenweb dat tot nu toe was gevonden, dateerde van ongeveer 130 miljoen jaar geleden.
(Bron)

Geen opmerkingen: