vrijdag, december 19, 2008

Nederland blijft voorkeursdoelwit terroristen

DEN HAAG - Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland blijven een voorkeursdoelwit van internationaal opererende moslimextremisten.
Dit blijkt uit het nieuwste dreigingsbeeld dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vrijdag heeft uitgebracht.
De film Fitna van Geert Wilders blijft daarvoor de belangrijkste reden. "Moslimextemisten zien de film als een belediging en provocatie", aldus de NCTb. Daarom blijft het dreigingsniveau in Nederland substantieel.
De NCTb verwacht dat Nederland voorlopig ook nog op het netvlies van terroristen blijft staan. Daarbij richt de aandacht zich ook nadrukkelijk op personen die extremisten verantwoordelijk voor 'belediging' houden, zoals Geert Wilders.
Uit onderzoek van inlichtingendiensten blijkt dat steeds meer internationaal opererende jihadisten in hun propaganda de nadruk leggen op het treffen van westerse doelen.
Dit gebeurt omdat ze in brede islamitische kringen, maar ook in eigen kring, veel sympathie hebben verloren met aanslagen op doelen in islamitische landen. Daarbij vielen namelijk veel islamitische burgerdoden.
Acties van moslimextremisten in het buitenland illustreren de toegenomen dreiging van buiten voor het Westen, meent de NCTb. Volgens het uitgekomen dreigingsbeeld breiden al-Qaeda en daaraan gelieerde groepen hun activiteiten steeds verder uit richting Noord-Afrika.
Nederland werkt inmiddels samen met landen in deze regio om de dreiging het hoofd te kunnen bieden.
Het aantal bedreigingen vanuit al-Qaeda tegen Westerse bedrijven, personen en instellingen lijkt te groeien. Terroristische bewegingen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied opereren, bundelen hun krachten, wat een onverminderde dreiging betekent tegen Westerse (politieke) belangen in die regio.
Recente ontvoeringen en pogingen daartoe van Westerse diplomaten wijzen hierop, evenals bijvoorbeeld de bloedige aanslagen in Mumbai, eind november.
Er zijn ook nieuwe berichten over Duitse jihadisten die mogelijk in Europa aanslagen willen plegen. Zij zijn verbonden aan de Islamic Jihad Union uit de Pakistaans-Afghaanse regio en voeden de dreiging van jihadisten die daar getraind worden en dan terugkeren naar Europa.
(Bron)

Geen opmerkingen: