woensdag, december 17, 2008

Vriendelijke robot helpt je met winkelen

AMSTERDAM – In de enorme Japanse warenhuizen hoef je nu nooit meer te verdwalen. Zodra je de weg dreigt kwijt te raken, schiet een robot je te hulp.
‘Robovie II’ ziet aan de manier waarop je je beweegt of je bijvoorbeeld twijfelt een winkel binnen te gaan. De robot rolt in dat geval naar je toe en voorziet je ter plekke van aanwijzingen of een routebeschrijving.
Een andere robot die momenteel getest wordt is de Wakamura, die je daadwerkelijk helpt bij het winkelen. Hij registreert in welke winkel je bent, alvorens op zijn display te tonen wat hij voor die winkel belangrijke informatie acht.
“De Robovie en de Wakamura bieden je het hoogste niveau van service,” verzekert Takaati Akimoto, directeur van de ATR Intelligent Robotics, dat de 114 centimeter lange technische wonders ontwikkelde.
Japan geldt als pionier als het om het gebruik van robots gaat. Dit zou te maken hebben met het teruglopende geboortecijfer en het vergrijzingsprobleem van het land. Voor verschillende bedrijven aanleiding om extra onderzoek te doen naar de mogelijkheden van robots in het dagelijks leven.
Robovie II en Wakamura zijn vooralsnog alleen actief in Osaka. Het is nog onbekend wanneer ze de verkoop ingaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: