woensdag, december 17, 2008

‘Waterschapslasten hoger dan beloofd’

AMSTERDAM - Vrijwel alle huishoudens gaan vanaf 1 januari fors meer betalen aan waterschapsbelastingen. Vooral huizenbezitters en huurders in de regio's Den Haag en Amsterdam krijgen te maken met flink hogere lasten voor hen fors.
Dit blijkt woensdag uit onderzoek van de SP onder elf willekeurige waterschappen.
De lasten voor alleenstaanden stijgen in vrijwel alle waterschappen veel sterker dan voor gezinnen, zo blijkt uit het onderzoek. Ook zouden eigenaren van dure koopwoningen voordeel hebben ten opzichte van eigenaren van goedkopere woningen.
SP-Kamerlid Paulus Jansen zegt dat volgens staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) iedereen volgend jaar gemiddeld ongeveer dertien euro meer gaat betalen. "Maar volgens ons onderzoek is dit in sommige waterschappen het dubbele. De staatssecretaris moet ingrijpen om deze explosie in waterschapslasten te beteugelen."
Jansen kondigt aan Huizinga woensdag tijdens een debat over de Waterschapswet tot de orde te roepen. "Zij moet maatregelen treffen als in een waterschap de belastingen onacceptabel stijgen."
Door invoering van de nieuwe waterschapsbelastingen gaan volgens de SP boeren, bedrijven en natuurbeheerorganisaties per 1 januari minder betalen, en huizenbezitters en huurders juist meer.
Uit het onderzoek blijkt dat een gezin met een huurwoning in Den Haag volgend jaar dertien procent meer gaat betalen. Voor alleenstaanden met een koopwoning in Amsterdam is dit 31 procent. Volgens Jansen komt dit in beide gevallen neer op ruim dertig euro per jaar.
Uit onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van consumentenorganisatie de Waterbond bleek eerder dit jaar dat ruim driekwart van de Nederlanders aangeeft niet te weten wat de 27 waterschappen eigenlijk doen.
Deze houden zich onder meer bezig met waterkeringen, waterkwaliteitsbeheer en vaarwegenbeheer. Bijna zestig procent vindt dat per huishouden te veel wordt betaald, zo bleek uit de peiling.
(Bron)

Geen opmerkingen: