zaterdag, januari 24, 2009

Mensen met 'krijgersgen' reageren agressiever

AMSTERDAM - Mensen die zijn geboren met een zogenaamd ‘krijgersgen’, reageren agressiever als ze worden uitgedaagd, zo blijkt uit een Amerikaans experiment.
Bij het experiment aan Brown University in de stad Providence maakten 78 proefpersonen tegen een financiële vergoeding een taalkundige opdracht op de computer. Na afloop kregen ze echter de mededeling dat iemand via het computernetwerk hun beloning had gestolen.
De identiteit van de dader was bekend en de proefpersonen kregen de mogelijkheid om de dief te straffen. Als ze een klein geldbedrag betaalden, zou de organisator van het experiment de dief met geweld dwingen om een onplezierig hete saus te eten.
Die straf werd niet echt uitgevoerd. Het experiment was in scène gezet om te onderzoeken of agressieve reacties van mensen tot op zekere hoogte genetisch zijn bepaald.
Dat bleek inderdaad het geval. Proefpersonen die beschikten over een zogenoemd 'krijgersgen' kozen er aanmerkelijk vaker voor om de dief met geweld te straffen, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Het ‘krijgersgen’ is een specifiek type van het gen monoamine oxidase A (MAOA). Dat gen zorgt voor de afbraak van neurotransmitters in het brein zoals dopamine en serotonine, die een belangrijke rol spelen bij het beheersen van emoties.
Mensen met een minder actieve variant van het gen (MAOA-L) blijken over het algemeen iets agressiever aangelegd. In de westerse wereld beschikt ongeveer een derde van de bevolking over het specifieke gentype. Maar bij volken met een extreem gewelddadige geschiedenis wordt het gen vaker aangetroffen (soms bij tweederde van alle bevolkingsleden). Vandaar de benaming 'krijgersgen'.
Het experiment aan Brown University bewijst volgens de onderzoekers voor het eerst dat mensen met het 'krijgersgen' niet alleen agressiever zijn, maar ook gemakkelijker te provoceren.
(Bron)

"Volken met een extreem gewelddadige geschiedenis" - zoals?

Geen opmerkingen: