zondag, januari 18, 2009

Onbetaald downloaden wijdverbreid

AMSTERDAM - Ongeveer 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben het afgelopen jaar wel eens onbetaald gedownload.
Voor ieder in Nederland verkochte muzieknummer staan naar schatting 7,5 ongeautoriseerde downloads. Die kunnen echter niet één op één worden vertaald naar gederfde omzet.
Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht naar de economische en culturele effecten van het delen van computerbestanden met muziek, film en games.
De onderzoekers concluderen dat de economische effecten van dit zogenoemde 'file sharing' op de welvaart per saldo positief zijn, zowel op de korte als lange termijn. Downloaden gaat namelijk hand in hand met kopen, stellen zij vast.
Ook gaan downloaders van muziek vaker naar concerten en kopen vaker merchandise-artikelen.
Als onbetaald downloaden niet meer mogelijk zou zijn, zouden veel consumenten de muziek niet in vergelijkbare hoeveelheid aanschaffen tegen de nu geldende prijzen. Ook zijn er veel mensen die dankzij downloaden nieuwe muziek leren kennen en een plaat alsnog kopen.
Het voor eigen gebruik downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit 'file sharing'-netwerken, van websites en andere bronnen is in Nederland wettelijk toegestaan. Games vormen daarop een uitzondering, omdat zij een ruimere bescherming kennen.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Cultuur, Economische Zaken en Justitie. De conclusies zijn onder meer gebaseerd op gesprekken met een aantal fervente downloaders en een representatief onderzoek onder 1500 Nederlandse internetgebruikers.
(Bron)

Geen opmerkingen: