dinsdag, januari 20, 2009

Russische advocaat en journaliste op straat geliquideerd

MOSKOU - Een bekende mensenrechtenadvocaat en een journaliste zijn maandag in een drukke straat in het centrum van Moskou op klaarlichte dag geliquideerd.
De nog onbekende dader raakte de 34-jarige jurist Stanislav Markelov en de verslaggeefster Anastasia Baburova (25) volgens diverse bronnen in hun hoofden.
Markelov bezweek ter plaatse aan de verwonding in zijn achterhoofd, Baburova overleed later in het ziekenhuis.
Markelov trad op voor de familie van een vermoorde Tsjetsjeense journaliste. De moordenaar van de 18-jarige Elza Koengajeva kwam eind vorige week vervroegd vrij, nadat hij bijna tien jaar had vastgezeten voor zijn misdaad.
Markelov had maandag in de voormiddag een persconferentie gehouden over de zaak, waarin hij bekendmaakte zich niet neer te leggen bij de omstreden vrijlating van Joeri Boedanov.
De Russische legercommandant wurgde Koengajeva in 2000, volgens hemzelf in een vlaag van woede. Boedanov is de hoogste Russische militair die voor misdaden tegen de Tsjetsjeense bevolking is veroordeeld. Het nieuws over de vervroegde vrijlating van Boedanov leidde vorige maand tot woedende reacties en protesten in het in meerderheid door moslims bewoonde Tsjetsjeniƫ.
Baburova was net als Politkovskaja en Koengajeva actief voor Novaja Gazeta, een oppositiekrant. Ze schreef diverse verhalen over de toenemende problemen met racisme en ultra-nationalisme in Rusland.
Het persbureau RIA-Novosti meldde dat ooggetuigen hebben verklaard dat de dader op de loer heeft gelegen en toesloeg op het moment dat Markelov niet meer werd omringd door verslaggevers. ,,Hij versnelde zijn pas en schoot de advocaat in het achterhoofd'', aldus een bron binnen de politie.
(Bron)

Wie kritisch is kan de kogel krijgen.

Geen opmerkingen: