maandag, januari 19, 2009

Werkstraffen geëist voor racisme op internet

ROTTERDAM - De voormalige leider van de opgeheven extreemrechtse partij de Nationale Alliantie, Jan Teijn, is verantwoordelijk voor de discriminerende uitspraken op de website van de groepering.
Daarvoor moet hij een werkstraf van 120 uur krijgen. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) maandag voor de rechtbank in Rotterdam.
Ook Teijn zelf vindt dat hij verantwoordelijk is. De Rotterdammer zei dat hij wilde dat hij de racistische uitlatingen over joden en moslims had gezien op de site. Dan had hij ze er afgehaald.
''Ik bekeek elke dag de fora. Deze teksten zijn kennelijk ondergesneeuwd.'' Als politicus had hij dan ook weinig tijd om het internet goed te lezen, al had hij destijds geen baan.
Teijn beweerde dat hij het rechtse gedachtegoed inmiddels vaarwel heeft gezegd. ''Ik denk niet meer rechts-extreem. Ik ben er achter gekomen dat dit de meest stiekeme Nederlanders zijn.'' De rechters waren hier sceptisch over. ''Bent u gezond, ook tussen uw oren?'', vroeg de voorzitter hem.
De voormalig leider bleef volhouden dat hij een anders koers is gaan varen. ''Het radicale hoeft van mij niet meer zo. Ik heb de hele politiek achter me gelaten.''
In moeilijke tijden kreeg hij namelijk geen steun van zijn achterban, maar wel van mensen uit de linkse hoek en van migranten. Hierdoor ging de Rotterdammer naar eigen zeggen anders denken.
Teijn kreeg ''veel commentaar'' van 'rechts' toen de politie in zijn woning kinderporno vond. ''Ik heb duizenden dvd's. 10 Procent van de verzameling is erotisch. Twee filmpjes zijn er op een of andere manier doorheen geglipt. Ik heb ze gezien. In mijn ogen zijn de dames ouder dan achttien.''
Het OM gelooft niet dat de filmpjes een ''bijvangst'' zijn. Daarom valt de eis tegen Teijn hoger uit dan tegen twee medeverdachten. Tegen hen eiste het OM werkstraffen van zestig uur.
Zij zeiden de rechtbank dat een ex-bestuurslid verantwoordelijk is voor de racistische teksten. De ex-secretaris van de partij liet, net als Teijn, de teksten op internet staan.
Een lid stond terecht voor het plaatsen van discriminerende teksten. Hij bevestigde maandag dat hij fragmenten uit Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler, op de site had gepost.
(Bron)

Geen opmerkingen: