'Werknemers onderhandelen niet bij sollicitatie'
AMSTERDAM - Het lukt zo'n zeventig procent van de werknemers niet om tijdens de sollicitatie te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt maandag uit een peiling op de website van FNV Bondgenoten.
Ongeveer 39 procent van de respondenten zegt bij het aannemen van een nieuwe baan het arbeidsvoorwaardengesprek niet te hebben benut om voor hen belangrijke zaken eruit te slepen.
Een vast contract, opleidingsmogelijkheden en zeggenschap over werktijd zijn volgens FNV de belangrijkste onderwerpen waarover werknemers, behalve over hun salaris, willen onderhandelen.
Zo'n 31 procent gaf aan zelfs helemaal niet te weten dat secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelbaar zijn.
De resultaten geven volgens adviseur Arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten Jacqie van Stigt het belang van een vakbond aan. "Veel mensen zeggen een vakbond niet nodig te hebben, omdat ze het zelf wel kunnen regelen. Maar dat valt voor velen dus tegen."
De enquĂȘte op de site van FNV Bondgenoten vroeg werknemers aan te geven over welke onderwerpen - naast hun salaris - zij hebben onderhandeld of hadden willen onderhandelen. Ook werd gevraagd hoe succesvol de onderhandelingen waren.
(Bron)
Voor sommige functies valt niets te onderhandelen. Bij veel 'massa-uitzendwerk' is het slikken of stikken, je werkt voor een bepaald uurloon een minimaal aantal uren en dat is het. Alle verdere voorwaarden liggen net zo vast, en als je daarover wilt onderhandelen is daar het gat van de deur, voor jou drie anderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten