woensdag, april 21, 2010

Google geeft inzicht in overheidsverzoeken

AMSTERDAM - Google publiceert op een website voortaan statistieken over verzoeken van overheden om gegevens van internet te verwijderen, of om informatie over gebruikers te verstrekken.
Het bedrijf heeft daartoe een zogenoemde Government Request Tool gelanceerd, waar op een kaart te zien is welke landen dergelijke verzoeken aan het internetbedrijf hebben gericht en hoeveel. Ook vermeldt Google aan hoeveel verzoeken het gehoor heeft gegeven.
In de kaart zijn statistieken te zien van de tweede helft van 2009. Brazilië is het land dat beide ranglijsten aanvoert: het vroeg 291 keer om de verwijdering van materiaal op sites van Google, zoals zoekresultaten, filmpjes op Youtube, blogpostings of berichten op Orkut, een sociaal netwerk dat vooral in Brazilië en in India populair is. Google gaf in in ruim 82 procent van de gevallen geheel over gedeeltelijk gehoor aan die verzoeken - in veel gevallen op rechterlijk bevel.
De Braziliaanse autoriteiten vroegen bovendien maar liefst 3663 keer om gegevens van gebruikers van Google-diensten, zoals GMail. Die verzoeken komen van bijvoorbeeld opsporings- en inlichtingendiensten, en Google kan naar eigen zeggen om juridische redenen geen details geven over de afwikkeling daarvan.
Na Brazilië verzochten Duitsland (188), India (142) en de Verenigde Staten (123) het vaakst om de verwijdering van materiaal op internet. De Verenigde Staten (3580), het Verenigd Koninkrijk (1166) en India (1061) volgen Brazilië op de ranglijst van landen die informatie van gebruikers opvroegen.
Nederland staat op beide lijsten niet in de top tien. Het vroeg 67 keer om informatie over gebruikers, en trachtte minder dan tien keer gegevens te laten verwijderen.
Met de site hoopt Google meer openheid te geven over censuur op internet. Volgens Google neemt die toe. Niettemin benadrukt het bedrijf dat verreweg de meeste verzoeken legitiem zijn: het gaat dan bijvoorbeeld om de verwijdering van kinderporno, of om de opsproring van criminelen. Veel verzoeken om verwijdering zijn bovendien in lijn met de gebruiksvoorwaarden van Google zelf.
In de statistieken zijn geen gegevens opgenomen over landen die op grote schaal websites blokkeren of filteren, zoals de Volksrepubliek China. Het bedrijf zegt te werken aan een aparte dienst die daarover cijfers moet ontsluiten.
Google lanceerde in maart al een site die laat zien welke van zijn diensten bereikbaar zijn vanuit China. Dat deed het nadat het de Chinese versie van zijn zoekmachine verplaatste naar Hong Kong, omdat Google niet langer wilde meewerken aan het censureren van zoekresultaten.
(Bron)

Geen opmerkingen: