woensdag, april 21, 2010

Walvisvlees ligt nog gewoon in Rotterdam

DEN HAAG - Het walvisvlees dat na een actie van Greenpeace begin april van boord is gehaald van een schip in de Rotterdamse haven, kan niet in beslag worden genomen.
Dat antwoordt demissionair minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag op vragen van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren (PvdD).
In de zeven containers zit volgens Verburg in totaal 160 ton vlees van de gewone vinvis.
Volgens internationale afspraken mogen IJsland en Japan daar formeel nog in handelen, omdat ze een voorbehoud hebben gemaakt bij afspraken om niet meer te jagen op en handelen in de vinvis en producten daarvan.
Het vlees kwam uit IJsland en was op weg naar Japan toen actievoerders het schip beletten uit te varen.
Ouwehand wil een structurele oplossing. ''Een schip dat met walvisvlees de haven invaart moet worden weggestuurd. Ook het doorvoeren moet niet meer kunnen. Hier zouden we niet aan mee moeten werken. Met illegaal walvisvlees moet je niks te maken willen hebben.''
Als het aan haar ligt, zoekt Verburg wegen om de maas in de wet te repareren die nu verwarring oproept over wat er met zo'n lading moet gebeuren.
''Dit moet je niet incident voor incident oplossen.'' De Kamer debatteert woensdag met Verburg over de inzet van Nederland en Europa bij de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die medio juni in Marokko plaatsvindt.
De containers zijn door de actie van Greenpeace van boord gehaald en staan sindsdien in Rotterdam.
''De lading is niet in Nederland ingeklaard. Er is nog steeds sprake van doorvoer. Dit betekent dat de partij niet in beslag genomen kan worden. Mijn diensten en de douane volgen de zaak op de voet'', meldt Verburg de Kamer.
Onderzoek door douane en Algemene Inspectiedienst (AID) wees eerder uit dat de papieren van het schip in orde waren. Desondanks besloot de rederij het walvisvlees van boord te halen en bij de douane te stallen. De eigenaar moet beslissen wat er mee gebeurt.
Volgt binnen de vastgestelde termijn geen reactie, dan komt Nederland in het bezit van het walvisvlees. ''Positief is dat dit in ieder geval een strop is voor de walvisvarende landen'', meent Ouwehand.
De Kamer debatteert woensdag met minister Verburg over de inzet van Nederland en Europa bij de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die medio juni in Marokko plaatsvindt.
(Bron)

Geen opmerkingen: