woensdag, april 21, 2010

Bellen en muziek tijdens fietsen risicovol

LEIDSCHENDAM - Telefoneren en muziek beluisteren tijdens het fietsen vergroten de kans op een ongeval.
Het risico op een ongeluk is een factor 1.3 hoger voor een fietser die zelf belt, de telefoon beantwoordt en muziek luistert dan voor een fietser die nooit apparatuur gebruikt.
Dat meldde woensdag de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV.
De SWOV heeft een onderzoek laten uitvoeren onder 2553 fietsers.
''Als we alleen kijken naar telefoongebruik, dan blijkt dat bij 3 รก 4 procent van de fietsongevallen met letsel telefoongebruik voorafgaand aan het fietsongeval mogelijk een rol heeft gespeeld'', aldus de stichting in een voorzichtige conclusie.
De SWOV adviseert om het probleem van het apparatuurgebruik serieus te nemen, maar vindt tegelijkertijd dat het onderzoek te weinig informatie oplevert om tot een verbod over te gaan.
Het gebruik van gsm en mp3-speler op de fiets is overigens sterk leeftijdsgebonden. Driekwart van de 12- tot 17-jarigen gebruikt een muziekspeler tijdens het fietsen, bij 50-plussers is dat een achtste.
De ouderen zeggen vaker de draagbare apparaten niet te gebruiken in drukke en onoverzichtelijke verkeerssituaties. Met educatie en voorlichting moeten jongeren gewezen worden op de risico's, vindt de SWOV.
Verder is duidelijk geworden dat muziek beluisteren populairder is dan bellen. Van de ondervraagden zegt 15 procent dat tijdens elke fietsrit de mp3-speler op 'play' staat. Het telefoongebruik ligt rond 3 procent.
(Bron)

Geen opmerkingen: