maandag, april 19, 2010

Bedreigde buidelmarter krijgt 'overlevingstraining'

AMSTERDAM – Australische wetenschappers zijn er tijdens een experiment in geslaagd om buidelmarters een afkeer aan te leren voor giftige reuzenpadden.
Met een ‘voedseltraining’ hebben de onderzoekers van de Universiteit van Sydney er voor gezorgd dat buidelmarters de smaak van reuzenpadden gingen associëren met misselijkheid.
Ze gaven de dieren een paar keer jonge reuzenpadden te eten. Reuzenpadden zijn giftig. Maar de als voedsel aangeboden jongen wogen minder dan drie gram en waren daarom niet dodelijk voor de buidelmarters.
Het voedsel was wel behandeld met chemicaliën die misselijkheid veroorzaken. Al snel bleek dat de buidelmarters daardoor een afkeer van de padden ontwikkelden.
Na de training werden 31 buidelmarters vrijgelaten in het wild en gevolgd doormiddel van halsbanden waarin een chip was verwerkt. Ter controle werden er ook 31 dieren vrijgelaten die geen voedseltraining hadden ondergaan.
Uit het experiment bleek dat de buidelmarters die een afkeer voor reuzenpadden hadden ontwikkeld, gemiddeld veel langer in leven bleven dan hun ongetrainde soortgenoten, zo meldt de Amerikaanse krant L.A. Times.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Ecology.
De wetenschappers hopen de voedseltraining te gebruiken om de buidelmarter voor uitsterving te behoeden. De dieren zijn sterk in aantal afgenomen sinds de reuzenpad in 1935 werd geïntroduceerd in Australië om kevers te bestrijden.
Ook krokodillen en slangen sterven vaak omdat ze giftige reuzenpadden eten. Die dieren kan volgens de onderzoekers mogelijk eveneens een afkeer voor padden worden bijgebracht.
(Bron)

Geen opmerkingen: