maandag, april 19, 2010

Terugbetalen staatssteun geen topprioriteit voor ING

AMSTERDAM - Het terugbetalen van de resterende staatssteun van 5 miljard euro heeft voor ING momenteel niet de hoogste prioriteit.
Voordat het protest van ING tegen de Europese Commissie is behandeld door het Europees Gerechtshof, zal ING niet met het geld over de brug komen, aldus ING-topman Jan Hommen maandag.
"Voordat daar duidelijkheid over is, zullen we niet terugbetalen", zegt Hommen maandag tijdens een beleggersdag in Londen. Hij verwacht dat het Gerechtshof in Luxemburg eind 2011 met uitsluitsel komt, maar voegt daaraan toe nog niet te weten of ING direct zal terugbetalen na de uitspraak.
Hommen zegt verder dat er voor de afstoting van de verzekeringstak nog steeds alle opties worden overwogen, waarbij als basisscenario geldt een beursgang voor een of twee nieuwe verzekeringsbedrijven.
De keuze tussen een of twee beursgangen wordt bepaald door de waardering van de activiteiten door de markt, stelt de CEO.
Totdat ING de resterende 5 miljard staatssteun euro heeft terugbetaald mag het op sommige markten geen prijsleider zijn en ook geen overnames doen. "Maar dat geldt niet als de overname een snellere terugbetaling van de staatssteun mogelijk maakt", merkt Hommen op.
ING heeft geprotesteerd bij het gerechtshof tegen de beslissing van de Europese Commissie om een lagere terugbetalingspremie bij de snelle terugbetaling van de eerste 5 miljard euro als extra staatssteun te beschouwen. Hierdoor komt de totale staatssteun volgens de Europese Commissie 2 miljard euro hoger uit, waardoor ING een groter percentage van zijn activiteiten moet afstoten om te compenseren voor de staatssteun.
ING moet van de Europese Commissie ruim de helft van zijn balans afstoten: de verzekeringstak inclusief vermogensbeheerders, evenals een deel van de Nederlandse bankactiviteiten en de Amerikaanse internetbank ING Direct.
ING verwacht de splitsing van de banktak en de verzekeringstak voor het einde van dit jaar af te ronden. De verzekeraar verwacht voor het eind van 2010 geheel zelfstandig te draaien.
Eerder maandag maakte ING zijn nieuwe doelstellingen voor de verzekeringstak bekend. Deze wil zijn rendement op vermogen in de komende jaren opschroeven tot meer dan 10 procent.
(Bron)

Geen opmerkingen: