woensdag, april 21, 2010

'Wespspin kiest bewust voor dood tijdens seks'

AMSTERDAM – Mannelijke wespspinnen kiezen er bewust voor om te sterven als ze seks hebben met een vrouwtjesspin die niet aan hen is verwant. Dat hebben Duitse wetenschappers aangetoond.
Onderzoekers van het Zoölogisch Instituut in Hamburg kweekten enkele wespspinnen en voedden de diertjes op totdat ze geslachtsrijp waren. Vervolgens werden de mannetjes onderworpen aan een ‘sekstest’.
Sommige spinnen moesten paren met een vrouwtje uit hetzelfde nest. Anderen werden gekoppeld aan een vrouwtjesspin die niet aan hen was verwant.
De vraag was vooral hoe lang de mannetjes zouden paren met hun partner. Als een mannelijke wespspin langer dan 10 seconden seks heeft, wordt hij namelijk opgegeten door het vrouwtje. Uit het onderzoek bleek dat de dieren daar rekening mee hielden, zo meldt persbureau AFP.
Wanneer de mannetjes werden gekoppeld aan een familielid zorgden ze ervoor dat de copulatie maar enkele seconden duurde, zodat ze geen gevaar liepen om te worden opgegeten. Als ze echter met een vrouwtje paarden dat niet aan hen was verwant, gingen ze veel langer door. De mannetjes probeerden zich op die manier vermoedelijk te verzekeren van nakomelingen bij het vrouwtje.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
Volgens de wetenschappers bewijst het experiment dat spinnen bewust voor de dood kiezen als ze seks hebben met een vrouwtje dat genetisch van hen verschilt. De kans op gezonde nakomelingen is dan namelijk het grootste.
“Dit onderzoek suggereert dat mannen hun seksuele investering laten afhangen van de mate waarin ze bij het vrouwtje passen”, aldus hoofdonderzoeker Klaas Welke.
Overigens kunnen mannelijke wespspinnen hooguit twee keer met een vrouwtje paren tijdens hun leven. Ze beschikken namelijk over twee geslachtsorganen die ze allebei slechts één keer kunnen gebruiken.
(Bron)

Geen opmerkingen: