Student in brand gestoken bij ontgroening
AMSTERDAM - Een Groningse student is vorige week zondag in brand gestoken tijdens een ontgroeningsuitje op een eilandje bij Giethoorn.
De 21-jarige student raakte zwaargewond, maar de ontgroening ging gewoon door. De man liet zich pas veertig uur later behandelen en ligt nog steeds met zwaar letsel aan zijn rug in het ziekenhuis.
De student moest volgens de politie samen met drie medestudenten een ontgroening ondergaan. Daarvoor mochten ze niet meer dan vier uur achtereen en om de beurt slapen.
Op een gegeven moment trok het slachtoffer een Sinterklaaspak aan en vroeg zelf aan een de drie andere kandidaten om hem in brand te steken.
Een van de andere drie goot vervolgens een brandbare vloeistof over de mantel van het pak en stak die in brand. Daarop ontstond volgens de politie vrijwel direct een vuurbol, waarna de student brandend het water in rende.
Het slachtoffer en de andere studenten werden later op de dag geïnaugureerd in het dispuut. Toen het slachtoffer zich uiteindelijk liet onderzoeken bleek hij tweede- en derdegraads brandwonden op zes procent van zijn rug te hebben. Hij blijft waarschijnlijk de hele week nog in het ziekenhuis voor behandeling.
Het slachtoffer is door de politie verhoord over het incident, maar weigert aangifte te doen. Zijn ouders hebben dat wel gedaan. Zij hebben volgens de politie de uitdrukkelijke wens dat de onderste steen bovenkomt. De drie medestudenten worden binnenkort gehoord. De politie onderzoekt de zaak.
De Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is 'ontsteld' over het incident. ''Wij snappen niet dat iemand een dergelijke actie kan verzinnen. Met alle disputen zijn duidelijke afspraken gemaakt omtrent de kandidaatsperiode. Het verantwoordelijke dispuut heeft een sanctie opgelegd gekregen. Iedereen is zeer geschrokken. Wij hopen op een goed en snel herstel van de jongeman'', aldus dinsdag de vereniging in een persverklaring.
De Rijksuniversiteit Groningen laat een onderzoek instellen naar de toedracht van het incident. Dat wordt uitgevoerd door de Adviescommissie Introductie, die in Groningen toeziet op introductieperiodes. Pas als de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, kijkt de universiteit of er strafmaatregelen zullen volgen.
''Dit was een ontzettend domme actie van individuen. We willen precies weten hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren'', aldus dinsdag een woordvoerder van de universiteit.
(Bron)
Nog net geen Darwin-award...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten