woensdag, oktober 20, 2010

'Bedreigde kiekendief hecht aan vaste plekken'

GRONINGEN - De bedreigde grauwe kiekendief is een honkvaste vogel. Onderzoek naar de roofvogel heeft uitgewezen dat hij broedt, rust en overwintert op een aantal vaste plekken.
Dat moet het makkelijker maken de kiekendief te beschermen, aldus biologe Christiane Trierweiler.
Zij promoveert op 29 oktober op haar onderzoek naar de roofvogels aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo werd woensdag bekendgemaakt.
Trierweiler heeft met de Werkgroep Grauwe Kiekendief informatie verzameld over de gewoontes van de vogel het hele jaar door. Inmiddels hebben 44 vogels een zender op de rug.
Het voortbestaan van de roofvogel wordt bedreigd door onder meer maaimachines die de nesten verwoesten, pesticiden in het voedsel en ook de lange vliegreis die de kiekendief ieder jaar maakt over water en woestijn.
Omdat nu blijkt dat hij trouw is aan een aantal plekken, is het makkelijker zijn leefgebied te beschermen. Zo kan er bijvoorbeeld op verschillende plekken voor worden gezorgd dat alleen biologische verdelgingsmiddelen worden gebruikt, zodat de roofvogel niet overlijdt aan giftige pesticiden.
In Europa kan in de broedgebieden actief worden gezocht naar nesten om te voorkomen dat ze in de messen van een maaimachine terechtkomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: